Quantcast
Channel: Biblioteca Marta Mata de l'escola Orlandai
Viewing all 1138 articles
Browse latest View live

A Sarrià, 2a Marató de Lectura al carrer

$
0
0

Avui, a la plaça del Consell de la Vila, de nou, tindreu l'oportunitat d'escoltar els nens i nenes de les escoles i instituts públics de Sarrià, llegint poemes.



Aquest any, una novetat: espectacle paral·lel. El grup "Vivim del cuentu" explica contes a la plaça de Pere Figuera i Serra.



Us hi esperem a tots i totes, escolars i veïns de Sarrià!


El drac de les Sargantanes

$
0
0


Aquest drac l'ha construït la classe de Sargantanes, 5è de primària.
L'hem fet per presentar-lo a un concurs de "dracs escolars" que, amb motiu de la festa de Sant Jordi, convoca la llibreria Hernández, de Sarrià. L'escola que l'hagi fet més bonic guanyarà un lot de llibres.
Si us agrada podeu, fer el següent: entrar al Facebook d'aquesta llibreria i fer-vos-en amics. A continuació, mirar-los tots, que són molt ben fets. I, si voleu, cliqueu el "m'agrada" per a nosaltres.
Gràcies!


El Món Llibre 2015

$
0
0

Com gairebé cada any, vam ser a Món Llibre.




Moltes activitats simultànies, contacontes, tallers, escenificacions... Multitud de criatures gaudint de llibres i contes.


Una novetat: Món Llibre creix, surt a la plaça del MACBA amb stands de venda de llibres. No estem segures que sigui una millora, per a Món Llibre, però entenem que els llibreters miren d'aprofitar totes les ocasions


Com cada any, bonica presentació de novetats editorials en forma de globus terraqui.


Us recomanem una visita a la propera edició de Món Llibre, si no hi heu estat mai. Us assegurem que en sortireu contents i esperançats. Tants lectors potencials...

La Marató de la Lectura, als carrers de Sarrià

$
0
0
Divendres, 17 d'abril, molt a prop de la Diada, les escoles i instituts públics de Sarrià (i com ens agradaria que hi participessin més centres, també els concertats) vam celebrar la Marató de la Lectura al carrer.
Organitzava l'acte, també, el Centre de Recursos Pedagògics de Sarrià Sant Gervasi; hi participaven les tres biblioteques públiques del barri i les escoles bressol municipals. Vam comptar amb el recolzament inestimable del Districte de Sarrià-Sant Gervasi.
Les bibliotecàries dels centres participants i totes les entitats teníem clar que aquesta vegada la celebració era especial: coincidia amb el centenari del naixement de les primeres biblioteques públiques de Catalunya,  i volíem que la festa fos encara millor que la de fa dos anys. Mireu si ho vam aconseguir.
Quin goig, haver de fer cua per llegir

També els estudiants de Secundària gaudeixen llegint i escoltant. Com és que això no ho explica mai, la premsa?



Com a l'edició anterior, vam exposar els plafons que mostren el treball que fem a les escoles i instituts




Les biblioteques Clarà, Collserola-JM i Sant Gervasi-Joan Maragall varen mostrar la seva feina en una paradeta, i van fer participar l'alumnat, que responia en un punt de llibre aquesta qüestió:
"Per què no puc parar de llegir?"



Les escoles bressol del barri també hi varen ser:


Alhora que es llegia davant de l'Ajuntament, unes actrius del grup Vivim del cuentu ens entretenien amb les seves versions de la llegenda de Sant Jordi, a la plaça de Pere Figure i Serra:






La festa va ser un èxit. La tornarem a celebrar, d'aquí a dos anys? Segur que sí.

Autors que ens agraden: Arnold Lobel

$
0
0

El desembre passat Corimbo va publicar aquest conte il·lustrat  per Arnold Lobel, que nosaltres no coneixíem.
Lobel no és l'autor de la història, la va escriure Miriam Young. Va ser publicat a New York el 1964, i Corimbo celebrava així el seu 50 aniversari.
Us el recomanem, és un conte deliciós.

Presentar aquest llibre i els dos personatges que ens van regalar no fa gaire (Gripau i Gripou, recordeu?) és el que ens ha mogut a dedicar la cartellera de la biblioteca a Arnold Lobel


Aprofitant l'ocasió, hem adquirit pel nostre fons un altre llibre que ja té anys, però a la biblioteca no el teníem, El mag dels colors (Corimbo, 2004)
Estem segures que agradarà a tothom, però sobretot als nens i nenes de 1r, que coneixen molt bé una història protagonitzada per un altre mag dels colors...



La cartellera del dia de Sant Jordi

$
0
0
Recordeu la proposta de les mares de la comissió de biblioteca, per fer una cartellera on participessin totes les famílies de l'escola?

Mireu el resultat:


Hem recollit missatges per a més d'un centenar d'autors diferents que els nens i nenes admiren i estimen. Quina pena que aquests globus no puguin emprendre el vol i arribar fins els seus destinataris!
Quan els despengem i en fem el buidatge penjarem els resultats. Podrem conèixer qui són els seus escriptors i il·lustradors preferits.



Gràcies, mares. Gràcies, Laura.

Els Jocs Florals d'aquest any

$
0
0

Dijous, la Diada de Sant Jordi, hem fet el lliurament de premis dels Jocs Florals. L'acte s'ha celebrat, com de costum, al teatre/gimnàs de l'escola, i ha estat molt i molt emocionant.


Per a presidir la celebració vam convidar en Joel Joan, ex-alumne i actualment pare de l'escola. Aquest any, doncs, no ha vingut cap poeta, ni il·lustrador, ni contista, sinó un escriptor de guions. En Joel Joan ens ha parlat dels seus inicis en la literatura, però, sobretot, de la importància de la imaginació. Ens ha agradat i interessat molt tot el que ens ha dit.


A l'acte hi ha hagut, com és lògic, lectures:






























Moltes emocions:




I molts petons!

















Felicitem als nens i nenes del cicle mitjà i superior, perquètots i totes han fet l'esforç d'escriure tan bé com saben, i us prometem penjar els textos premiats tan aviat com ens sigui possible.




Els nens i nenes del Cicle Superior compren llibres a les Rambles

$
0
0
Com cada any, els dia de Sant Jordi, a primera hora del matí, els nens i nenes més grans de l'escola van a les Rambles (de quarts de 10 a quarts d'11, l'única estona que és possible fer-ho), a mirar les paradetes i comprar llibres per a la biblioteca de l'escola.
En primer lloc fem grups per anar a veure les novetats exposades...



 ... després els nens i nenes trien allò que els ha semblat més interessant...






























... que no sempre coincideix del tot amb el que les mestres hauríem proposat!



L'intercanvi de llibres, el dia de Sant Jordi

$
0
0
La tarda del dia de Sant Jordi és el moment d'intercanviar els llibres que nens i nenes han anat portant tota la setmana a la biblioteca. Les mares de la comissió, a canvi dels llibres, els donen un, dos, o tres tiquets, que s'han de guardar fins el dia assenyalat:


A les 4 de la tarda tot és a punt. Els llibres de les donacions, endreçats damunt les taules, a la terrasseta veïna a la biblioteca:



I, minuts després...





Gairebé tothom troba allò que busca. I, si no, l'any que ve hi haurà més sort!
No ens cansarem mai de repetir-ho: res d'això seria possible si no comptéssim amb la Comissió de la Biblioteca, formada per unes mares incansables que ens regalen temps i imaginació.

Sant Jordi, dia d'exposicions

$
0
0
Quan s'acosta Sant Jordi, el dia del llibre, a les escoles escrivim més que mai. 
El dia abans, al teatre/gimnàs de l'escola, ja s'hi pot contemplar aquesta exposició de treballs:

Tot és a punt, i la tarda de la Diada, quan arriba el moment, el gimnàs s'omple de gom a gom: famílies, mestres, nens i nenes, tothom vol veure els treballs que ha fet tot l'alumnat de l'escola 



Alhora, la biblioteca és oberta i s'hi poden veure i remenar les novetats que hem comprat per la festa del llibre




 I, al rebedor de l'escola, no hi pot faltar l'exposició de llibres sobre la llegenda de Sant Jordi


Com ens agrada la festa de Sant Jordi, a les escoles!

Gràcies, Lluïsa Jover

$
0
0

Lluïsa Jover, artista polifacètica i il·lustradora de contes, va obsequiar-nos el 2007, amb motiu del "bateig" de la nostra biblioteca com a Biblioteca Marta Mata, amb aquesta meravella, que després es va convertir en el nostre logo. La veieu cada dia, a l'entrada de la biblioteca.




Des d'aleshores, cada any, per Sant Jordi, ens renova el regal, en forma de disseny per a un punt de llibre. 
Nosaltres en donem un a cada nen i cada nena de l'escola, i a tothom que el vulgui.
Aquest és el d'enguany. Amb una picada d'ullet, hi ha incorporat el nostre drac:
















Us mostrem la col·lecció sencera. Fixeu-vos que intenta sempre jugar amb els mateixos colors, els del primer disseny:


No sabríem dir quin és el que trobem més bonic.
Us recomanem una visita al seu web. Estem segures que us agradarà conèixer el que fa:
http://www.lluisajover.com/ca/inici
Cliqueu la imatge per conèixer l'obra de la Lluïsa Jover

Les roses de la Flora Miserachs

$
0
0
Encara una altra activitat que fem el dia de Sant Jordi: al migdia, les mestres i l'alumnat de 6è que té ganes de fer-ho, visitem la Flora Miserachs, la nostra estimada mestra en art floral.

Si mai sou a Sarrià el dia de Sant Jordi, no us ho perdeu. I qualsevol altre dia de l'any també val la pena que us acosteu a casa seva, al carrer de l'Avió Plus Ultra, 21.




Al carrer, a més, a estones, concert de piano.


A l'interior, una manera molt bella de presentar les flors, i un jardí preciós:

 
Aquesta no és nostra, sinó de Tallers Oberts a Sarrià, 2011

Maneres de ser nena, maneres de ser nen

$
0
0


Hem pensat a presentar aquests llibres degut a la publicació d'una novetat de l'editorial Bellaterra (2015), El meu fill princesa, de Cheryl Kilodavis:


Es tracta d'un llibre que ens vol sensibilitzar en el reconeixement i el respecte per aquelles criatures que se senten còmodes en hàbits o formes socialment considerades pròpies del sexe diferent del seu. 

Habitualment ens agraden poc per a la nostra biblioteca els llibres "educatius", que no contenen cap història, sinó un missatge . Preferim un conte que, de manera subtil, desperti en el lector una emoció o un sentiment positiu, abans que el llibre alliçonador.

Però El meu fill princesa seria una excepció. És escrit en primera persona per una mare que ens explica com és el seu fill. La història és real, traspúa autenticitat i, sobretot, amor. Les seves darreres frases són: "Si trobes un nen princesa... t'agradarà per la manera com és?... El meu fill princesa és el teu fill princesa". El llibre ens ha arribat al cor.

Hem intentat cercar altres novel·les, contes o films que tinguin la mateixa intenció. Malauradament, són pocs, i tots amb un enfoc massa semblant. 

Trobem alguns altres nens a qui, com al fill princesa, agrada vestir roba de nena:















El noi del vestités una novel·leta boníssima, il·lustrada per Quentin Blake. Hi trobareu sentit de l'humor i, alhora, delicadesa. La va publicar Estrella Polar el 2010. La seva versió en castellà és de Montena, apareguda quatre anys més tard, quan ja hem conegut David Walliams


Una altra història d'un nen que es vesteix de nena. Escrit per Àlex Gonzàlez i Bernat Cormand, il·lustrat per aquest darrer, ens deixa un gust una mica amarg. El nen perfecte (sd edicions, 2014) es vesteix amb roba de la mare a les nits, d'amagat, perquè és conscient que els seus adults no aprovaran les seves preferències:


Aquest, Jacob's new dress,  no s'ha editat encara a casa nostra. L'hem comprat via Internet. Estarem atents a la seva traducció, perquè ens  agradarà molt tenir-lo ben aviat en català:


És de Sara i Ian Hoffman, d'Albert Whitman&Company, 2014. Aquí són alguns nens de l'escola els qui critiquen en Jacob, que es vesteix de nena. La mestra i la mare l'entenen i l'acullen.



Un altre manera freqüent de presentar el tema és parlar-nos de nens que gaudeixen amb activitats considerades com a femenines. Per exemple, ballar. 
Un llibre que ho fa d'aquesta manera és Oliver Button és un nena, de Tomie de Paola. Hi ha hagut una nova edició després de molts anys d'estar exhaurit (una curiositat, no sabem perquè l'Oliver  de Miñon, el 1983, era "un nena" i el d'Everest, de 2002, és "una nena")


Cliqueu i el podreu llegir sencer
















No oblidem el film de Stephen Daldry, Billy Elliot, que probablement és més adient per a l'alumnat de secundària, però el poden veure i comentar els nois i noies de 6è, amb un bon acompanyament



També vol ballar, encara que no li correspon (perquè és un gos, no per mascle) el "seu gosset".


El meu gosset vol fer ballet és de l'editorial Blume (2012), i l'autoria d'Anna Kemp i Sara Ogilvie.

I les nenes? Què fan les nenes?
El llibre més antic que coneixem (no el tenim a l'escola, es fa perdre fa anys) sobre el tema era Clara, la niña que tenía sombra de chico (1980), de Christian Bruel, que sembla que es va editar aquí després de patir alguna retallada de la censura del moment. Fa poc l'ha publicat El jinete azul, però les il·lustracions i la compaginació ens agraden molt menys que en la primera versió. I no sabem perquè la Clara s'ha convertit en Julia.


Diu d'aquest llibre Bernat Cormand: "El to amb què està escrita la història, com un pamflet propagandístic, resulta obsolet". Estem d'acord que els temes de la identitat sexual i els rols de gènere no s'aborden ara com fa quaranta anys, però ens temem que el llibre encara té plena vigència. 
Aprofitem per recomanar-vos molt l'article sencer de Bernat Cormand, publicat a la revista Faristol, sobre el tema que ens ocupa.

El darrer llibre que presentem està protagonitzat per una "nena", la Mina, a qui agrada jugar a futbol malgrat que sap que no serà ben vist:


Els quatre llibres protagonitzats per Poka i Mina, de Kitty Crowther, que ha publicat Los cuatro azules (2013), són tots deliciosos. Aquest que presentem no ho és menys que els altres.


Sabem d'aquests altres dos llibres, però no els coneixem. Ens fa l'efecte que el primer és més aviat una defensa de la igualtat de sexes (el nen protagonista no porta el vestit per voluntat pròpia)

De Monstruo rosa, només el que hem trobat a la xarxa. Si algú el coneix ens encantarà rebre un comentari











La Martina Escoda ens explicarà un conte

$
0
0

S'acosta la Festa del Conte (divendres que ve) i aquest any tindrem la sort de poder comptar entre nosaltres amb la Martina Escoda, que ens explicarà La rateta que escombrava l'escaleta.

Potser no sabeu qui és la Martina Escoda. 
Ex-alumna de l'escola, es dedica profesionalment a la promoció de la lectura. Ha publicat contes i poemes, fa recitals de poesia i és contadora de contes, ha creat espectacles, tallers i mil projectes, sempre amb l'ambició de fer estimar la lectura a nens i nenes.
Segur que us agradarà visitar el seu web:

http://www.martinaescoda.cat/
Cliqueu la imatge per entrar-hi
Fa temps ja us vam parlar d'ella, perquè és co-creadora de Pissiganya, la primera revista digital de poesia en llengua catalana per a infants:
http://pissiganya.cat/

Alguns dels seus contes:



 


Un lot de llibres, premi del concurs de la llibreria Hernández

$
0
0

Les Sargantanes van presentar el seu drac al concurs de la llibreria Hernández, i van guanyar. Mireu com lluïen els quatre dracs concursants el dia de Sant Jordi a la parada:


La setmana passada el vam recollir a la llibreria i ens el vam emportar cap a l'escola:




Ens acompanyava l'Abel, el llibreter, amb la caixa que contenia els llibres del premi


























 
El vam deixar al rebedor de l'escola i vam preparar-nos per rebre el premi: 



L'Abel ens va felicitar per la feina feta, i nosaltres li vam agrair el premi.
Només ens faltava repartir-nos els llibres:






Ara ens fa molta il·lusió tenir-lo a l'entrada de l'escola, amb la cartellera que explica com el vam fer:





Us heu fixat que si premeu l'interruptor del cap se li il·luminen els ulls?

Una escultura que ens arriba de Huelva

$
0
0











Les nostres amigues Llum, Carme i Margarita ens envien aquesta imatge des d'Isla Cristina, Huelva.

Sembla que al passeig de les Palmeres, a finals del segle XIX, hi havia sis bancs com aquest. Tenien tres prestatges a cada banda del banc, que s'omplien de llibres perquè qui volgués es pogués asseure a gaudir de la lectura a l'ombra de les palmeres.

L'ajuntament d'Isla Cristina va restaurar un dels sis bancs el 2006, com podeu llegir al rètol.


S'acosta la 7a Festa dels Contes

$
0
0

Aquest divendres, 8 de maig, des d'1/4 de 10 del matí fins a les 4 de la tarda, contes per a tothom.
Mireu el programa d'aquest any i comenceu a fer salivera...



Nous llibres de coneixements

$
0
0

 Seguim apostant pels bons llibres de coneixements, en el convenciment que són tant o més adequats pels petits lectors que la majoria de webs localitzables a la xarxa. Ens costa trobar novetats de qualitat, i més encara en català, però sempre hi ha tresors amagats.

Aquestes són les adquisicions del dia de Sant Jordi, en llibres de coneixements:


Un llibre sobre el mar:


És d'Ekaré, i els seus autors són Henriques i Letria. Fins ara només es pot trobar en castellà. És un "actividari", paraula creada pels autors per designar un diccionari de paraules (aquí relacionades amb el mar) i alhora un llibre de manualitats (marines, naturalment). Un veritable homenatge al mar.

Un altre que ens parla dels habitants del mar:


Els dibuixos d'aquest llibre són magnífics. Descriptius i claríssims. Igual que ho són els dels altres tres llibres de la mateixa col·lecció, que us recomanem. (Aladjidi i Tchoukriel, Kalandraka, 2014):


I un tercer de dofins, d'una col·lecció que segur que coneixeu, perquè amb aquest ja són nou animals explicats als més petits (Txus Fernández, Barcanova, 2015):


Encara un altre d'animals, també de Kalandraka (2015). Textos senzills, il·lustracions molt belles fetes amb collages digitals, de Hanisch i Agra:



Del blog Soñando cuentos

Un llibre d'iniciació a l'ecologia, de dues autores, Hoffman i Asquith, que ja ens havien ofert altres dos "Grans llibres de...". (Joventut, 2015):


Dues novetats sobre educació sexual. La primera aborda d'una manera més actual que la majoria de  ja coneixíem el tema de la concepció, l'embaràs i el naixement. La segona vol ajudar nens i nenes a expressar els seus sentiments i desitjos, en la convicció que només donant-los seguretat en relació al seu cos sabran establir límits si en alguna ocasió ho necessiten:

 












La biografia d'Antoni Gaudí, escrit i il·lustrat per una jove autora, Dàlia Adillon. Textos breus i imatges senzilles, per acostar l'artista als més petits. Hi trobareu una sensibilitat especial en explicar, només a través deles il·lustracions, la inspiració que els arquitectes modernistes trobaven a la natura. Molt recomanable (Kalandraka, 2015):


Un llibre que no explica la llegenda de Sant Jordi, sinó que ofereix recursos: embarbussaments, refranys, endevinalles i poemes... al voltant del tema. (Baldó, Gil, Soliva. Barcanova, 2015): 



I dos llibrets d'una nova col·lecció,  anomenada "Literatura Mini" (Coco Books, 2015), que dedica cada llibre a un autor clàssic de la literatura, però presenta temes d'una forma senzilla i molt original, per a les primeres edats. Aquests dos són sobre moda i sobre números, i n'han aparegut uns altres dos, sobre els colors i les parts del cos:



Els autors i autores que ens agraden més

$
0
0

El dia de Sant Jordi el nostre alumnat va enviar missatges que volaven en globus cap als seus autors preferits, recordeu?



Hem fet el buidatge, i de 130 missatges enviats, els autors que n'haurien rebut més són:


Roald Dahl 7
Jeff Kinney 6
Anna Cammany 5
Oliver Jeffers 4
Rachel Renée Russel 3
J. K. Rowling 3
Ian Falconer 3
Lala Blay 3

No transcrivim els qui apareixien un o dos cops, per no eternitzar-nos.















Feicitem les dues autores locals (totes dues són, ai, mares de l'escola) a qui els globus arribaran de debò!

Hem celebrat la 7a Festa dels Contes

$
0
0
Com cada any, tot un dia de contes. 
Des de les 9 dels matí fins a les 4 de la tarda, a la biblioteca, a la torre de can Ponsic, a la sala de professors  i a l'aula de psicomotricitat, els nens, nenes i mestres de l'escola vàrem gaudir escoltant contes. Des d'Oreneta (P3) fins al claustre de professores, tothom va tenir el seu conte. 
Havíem convidat una colla de contacontes, estimats/es mestres jubilades i en actiu, que ho varen fer possible. Mireu les imatges:












Gràcies, Batet, Pepa, Anna, Magda, Martina, M. Eulàlia i Enrica. El curs que ve comptem amb tu, Roser.
Viewing all 1138 articles
Browse latest View live